שיקולים ראשוניים בתכנון ארכיטקטורת מערכות מידע בארגון
כיום כל ארגון עסקי ששואף לשדרג את עצמו מחפש לרוב את הפתרונות בתחום הטכנולוגי , מתוך הבנה שרוב הנתונים הנחוצים לקבלת תמונת מצב מרוכזים במשאבים הטכנולוגיים, ומשם ניתן לשקף את מצב הארגון בכל נקודת זמן, עם כלים טכנולוגיים מתאימים. אנסה להציג מבט כולל על השיקולים שיש לקחת בחשבון בבואנו לתכנן ארכיטקטורה של הארגון.
היעד הסופי של הארכיטקטורה בארגון היא לתרגם את הצרכים העסקיים של הארגון לטכנולוגיה שתסייע לארגון להשיג את היעדים העסקיים. ארבעת הנושאים המרכזיים שעומדים לנגד עינינו הם: העסקים בארגון, המידע, היישומים והטכנולוגיות.
בתחום העסקים יש להבין את המודל האסטרטגי (BSC) הארגוני, לתרגם אותו לביצוע תוך צמצום הפערים בין התכנון לביצוע, לתרגם אותו למפה אסטרטגית טכנולוגית, ולהפיק מתוכה מודל תפעולי שכולל תקציב תקופתי, בניית היררכיה ניהולית שתבין את כל שכבות המפה האסטרטגית, ואת תכנית היישום שלה ? בחירת ספקי חומרה, ספקי תוכנה, חוזי שרות ותחזוקה.
בתחום המידע יש להבין מהן מקורות המידע הנחוצים לארגון , את הערוצים בהם זורם המידע אל הארגון וממנו, כיצד לאגור את המידע והיכן לאחסן אותו. איך לווסת את זרימת ואו חסימת המידע כך שישרת וישמור על האינטרסים של הארגון, לייצר גישה למידע על פי קבוצות המומחים בארגון ולאפשר חיפוש מתקדם ויעיל, ובסופו של דבר להציג את המידע בצורה ברורה וממוקדת לפי הצורך של כל קבוצת מומחיות בארגון.
אם נתרגם את התקציר הנ"ל למונחים טכנולוגיים, הרי שכמות המידע הגדולה בארגון זורמת במערכות ה-Legacy , ממערכות ה- Data warehouse , ממערכות ה- ERP ועד מערכות שונות ומגוונות ועולה הצורך בריכוז המידע, לשמור אותו עדכני ולהפיק ממנו מידע אמין ואחוד. הפתרון טמון בתהליך MDM- Master Data Management בשילוב עם יישומי בינה, מה שמאפשר ניתוח סטטיסטי, שאילתות, חיזוי, מדידה, data mining, זיהוי מחזוריות ועוד על מנת לייצר כלי קבלת החלטות עסקיות איכותיות בארגון.
בתחום היישומים יש לשמור על תחזוקה נאותה של תשתיות תוכנה ככלי הפיתוח של יישומים חדשים ותחזוקה של הקיימים. לכל ארגון יישומים ייעודיים בהתאם ל- Core Business שלו. הביקוש ליישומים אלה מגיע בדר"כ מהצוותים העוסקים ב- Core Business של הארגון. מצד אחד ה-CIO אמור לספק את הדרישות ומצד שני לשמור על המסגרת התקציבית. הדרך היא לבדוק באופן שוטף את מצאי היישומים בארגון, להימנע מכפילויות כדי לחסוך בתחזוקה מיותרת ולשמור על יישומים עדכניים. בנוסף החטיבה הטכנולוגית אמורה ליזום חידושים טכנולוגיים ולהציע ללקוחות בארגון יישומים יעילים יותר ועדכניים יותר.
תחום הטכנולוגיה הוא כמובן התחום המרכזי בחטיבה הטכנולוגית, הוא למעשה צינור החמצן לקיום של כל התחומים הנ"ל, הוא אמור לספק סביבת עבודה נוחה ויעילה לכל מרכיבי הארגון ? עסקים, מידע, יישומים משרדים ויישומי ה-core Business . ארכיטקטורה ה- ICT של הארגון מורכבת מ:
•
סביבות עבודה של יישומי ה-core business ? שרתי אפליקציה, וירטואליזציה , מע' הפעלה, מע' הרשאות ומערכות שו"ב.
•
סביבות פיתוח אפליקציות ? סביבות בדיקה לפיתוח ולתחזוקה.
•
סביבות ייצור של תוכנות Middleware (RPC, MOM, SQL)
•
מערכות אחסון נתונים, hosting , חוות שרתים, חדרי תקשורת.
•
רשתות LAN ורשתות WAN ? קישוריות לסניפים , לאינטרנט, ספקים וגורמי חוץ, לקוחות.
•
מערכות security ? fire wall, content filtering, URL filtering.
אלנקרי מוטי.